BODY CONDITION SCORING, czyli ocena kondycji konia

BCS
tłuszcz czy mięśnie?

„Kondycja” to termin używany do opisania rozwoju mięśni. Niestety podczas oceny kondycji konia, część ludzi nie dostrzega różnicy między mięśniami i tłuszczem. Mięśnie rozwijają się w wyniku pracy, a tłuszcz rozwija się w wyniku nadmiernego spożycia kalorii. Nie możemy zamienić tłuszczu w mięśnie, bo to zupełnie inne tkanki. Ćwicząc, koń spala tłuszcz i buduje mięśnie, dlatego niektórzy błędnie wierzą, że tłuszcz można przekształcić w mięśnie.

Często osobom użytkującym konie sportowo, wydaje się, że koń nie ma energii z powodu źle dobranej paszy. Inne osoby zwiększają dawkę energetycznej paszy w nadziei na lepsze zachowanie konia podczas zawodów czy treningów.  W rzeczywistości, jeśli koń z nadwagą otrzyma więcej kalorii, niż potrzebuje, nie zyska dodatkowej energii, lecz przytyje. Pamiętaj, że nadmiar kalorii prowadzi do nadwagi i osłabienia konia, a nie do większej energii. Aby dowiedzieć się, jak prawidłowo ocenić kondycję swojego konia, zapraszamy Cię do dalszej części artykułu.

OCENA KONDYCJI WEDŁUG PRZYJĘTEJ SKALI

Ocena kondycji konia dla właściela może być trudna. Dla każdego pojęcie gruby/chudy może znaczyć co innego. Z tego powodu opracowano system punktacji oceny kondycji ciała konia.

Istnieją dwa systemy oceny stanu ciała, ale najczęściej stosowanym w Wielkiej Brytanii i Irlandii jest system 0-5. System ten ocenia ilość tkanki tłuszczowej w trzech następujących obszarach ciała konia: szyja, bok i żebra, zad.

PIĘCIOSTOPNIOWA SKALA

Każdemu obszarowi przydzielono oddzielną punktację w skali od 0 (wychudzony) do 5 (otyłość), w celu zapewnienia większej dokładności można przyznać również połowę punktów. Średni wynik ze wszystkich 3 sekcji daje ogólną ocenę kondycji ciała. Jeżeli jednak jeden obszar znacznie różni się od drugiego, należy o tym pamiętać, ponieważ może to wskazywać na potencjalne problemy. Na przykład grubsza szyja często wiąże się ze zwiększonym ryzykiem insulinooporności i ochwatu. Idealnie, Twój koń powinien mieć BCS pomiędzy 2-3, w zależności od jego poziomu sprawności.

Ocena kondycji ciała i rozróżnianie tkanki tłuszczowej od mięśni może wymagać trochę praktyki, więc spróbuj trenować określanie BCS na jak największej liczbie różnych koni!

koń skrajnie wychudzony

0. EKSTREMALNIE WYCHUDZONY KOŃ

szyja-wyraźnie zapadnięty grzebien szyi, wystający i słaby kłąb;

bok i żebra-cienka skóra na żebrach, żebra dobrze widoczne, bardzo dobrze widoczne kości kręgosłupa;

zad- kanciasty zad, dobrze widoczne kości, cienka skóra; Głęboka szczelina pod ogonem i ubytki mięśniowe po obu stronach kręgosłupa;

koń chudy

1. CHUDY KOŃ

szyja- zapadnięty grzebień szyi, wystający i słaby kłąb;

bok i żebra- żebra dobrze widoczne, skóra cienka, zapadnięte boki po obu stronach kręgosłupa, który jest dobrze widoczny;

zad- zapadnięty i chudy zad, miednica i kręgosłup wyraźnie widoczne, głęboka szczelina pod ogonem;

2. KOŃ W LEKKIEJ NIEDOWADZE

2. KOŃ W LEKKIEJ NIEDOWADZE

szyja- cienka i wąska, łopatka wyraźnie widoczna;

bok i żebra- żebra widoczne, kłąb osłonięty- można go wyczuć, ale nie jest widoczny;

zad- płaski zad po obu stronach kręgosłupa, kręgosłup widoczny, trochę tłuszczu, mała szczelina pod ogonem;

KON W DOBREJ KONDYCJI

3. KOŃ W DOBREJ KONDYCJI 

Szyja- solidna, zaokrąglony grzebień, łopatka widoczna;

bok i żebra- żebra lekko przykryte tłuszczem, łatwo wyczuwalne, brak zagłębień na grzbiecie, kości kręgosłupa przykryte, ale łatwo wyczuwalne;

zad- przykryty tłuszczem i zaokrąglony, brak zagłębień, miednica łatwo wyczuwalna;

KON OTYŁY

4. KOŃ OTYŁY

szyja- szeroka i solidna, tłuszcz na grzebieniu szyi;

bok i żebra- żebra przykryte tłuszczem, niewidoczne, “rynna” wzdłuż linii grzbietu;

zad- przykryty tłuszczem, wyczuwalny dopiero pod mocnym naciskiem, patrząc od konia z tyłu, zad ma kształt jabłka;

BARDZO OTYŁY KOŃ

5. KOŃ BARDZO OTYŁY

szyja- bardzo szeroka i solidna, wyraźny tłuszcz na grzebieniu szyi, fałdy tłuszczu;

bok i żebra- żebra głęboko przykryte tłuszczem, niewyczuwalne, “rynna” wzdłuż linii grzbietu, grzbiet szeroki i płaski;

zad- przykryty tłuszczem, niewyczuwalny, głęboka “rynna” aż do nasady ogona, patrząc od konia z tyłu, zad ma kształt jabłka;

Przy ocenie kondycji konia warto skupić się na dotyku jego ciała, a nie tylko na jego obserwacji. Grube futro i derki mogą maskować utratę wagi, co może prowadzić do zaskoczenia, gdy wiosną koń zmieni pokrywę włosową. Ciekawostką jest, że 60% wizualnych ocen stanu ciała konia różni się od tych przeprowadzanych w praktyce. Regularne spotkania z koniem mogą utrudniać dostrzeżenie drobnych zmian w jego kondycji. Najlepszą praktyka jest regularna ocena wyglądu (co np. 2 tygodnie) oraz notowanie wyników. Dzięki temu możliwe jest monitorowanie wszelkich zmian i ewentualna korekta diety konia. Warto także robić zdjęcia, by ułatwić śledzenie postępów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *